Servitør (fagbrev)

Aktuelle arbeidssteder

Servitørens arbeidsplass er i alle typer serveringssteder, hoteller og restauranter og i lokaler hvor det arrangeres selskaper/banketter eller kurs og konferanser.

Sentrale arbeidsoppgaver

Sentrale arbeidsområder er

    • å kombinere mat og drikkevarer til ulike menyer, samt presentere og servere disse på en faglig korrekt måte
    • anbefaling av retter ut fra kultur, religion og behov for spesialkost
    • tilberendning, anretting og servering av varme og kalde drikker, alkoholfrie og alkoholholdige
    • istandsetting av lokaler for ulike anledninger
    • bruk av informasjonsteknologi og tekniske hjelpemidler

    Personlige egenskaper

    En servitør må kunne arbeide planmessig og hygienisk, både selvstendig og i samarbeid med andre. Du må ha god presentasjonsevne, både muntlig og skriftlig, gode språkkunnskaper, og en positiv og innbydende fremtreden. Du må ha god kommunikasjon med kolleger og gjester, og vise forståelse for gjestens ønsker og behov. En servitør jobber ofte skiftarbeid.