Læreplan for musikk
Læreplanen er hentet fra www.udir.no/lk20/MDD05-02
Faget musikk handler om å utvikle utøvende og skapende ferdigheter innenfor spill på instrumenter og sang. Faget skal bidra til at elevene får erfaring med å forme og forstå et mangfold av musikalske uttrykk og uttrykksformer. Ved å gi elevene kreativ, kulturell og estetisk kompetanse ruster faget elevene til å delta aktivt i ulike sosiale fellesskap. Faget forbereder elevene til utøvende og skapende virksomhet innenfor kunst-, kultur- og musikklivet.
Alle fag skal bidra til å realisere verdigrunnlaget for opplæringen. Musikk skal bidra til å styrke elevenes identitet og musikkulturelle forankring gjennom at de får utøve musikk og utforske sjangre og uttrykksformer. Dette inkluderer norsk folkemusikk, samisk musikkultur og andre minoriteters musikkuttrykk, som inngår i vår felles levende kultur og tradisjon. Faget skal også bidra til å utvikle elevenes musikalske skaperglede, engasjement og kreativitet.
Kjerneelementer
InstrumentutøvingKjerneelementet instrumentutøving handler om å utvikle og kombinere håndverksmessige, uttrykksmessige og kreative ferdigheter i framføring og formidling av musikk. Instrumentutøving innebærer sang eller spill på et valgt fordypningsinstrument og mulighet til å velge sjangerfordypning. Instrumentutøving handler om å utforske, improvisere og innstudere repertoar ved hjelp av gehør og notasjon. Kjerneelementet omfatter også å arbeide med bruksinstrumenter. Bruksinstrumenter er i denne sammenhengen sang og tangentinstrument, men andre instrumenter for elever som har sang eller tangentinstrument som fordypningsinstrument. Tangentinstrumentet er et viktig verktøy i arbeid med musikkteori, og sang er et verktøy for å utvikle trygghet på egen stemme, gehør og kroppsliggjøring av musikk.
Øving
Kjerneelementet øving handler om å kunne arbeide selvstendig og langsiktig med musikalske læringsprosesser. Det betyr å utvikle bevissthet om det å sette seg hensiktsmessige mål, å planlegge, strukturere og gjennomføre øvingsøkter, og å ta i bruk og vurdere øvingsstrategier. Gjennom arbeid med øving får elevene et grunnlag for å oppleve motivasjon og føle eierskap til egne utviklingsprosesser.
Samspill
Kjerneelementet samspill handler om at elevene skal delta i instrumental- og vokalensembler med vekt på fordypningsinstrument. Det omfatter felles øvingsprosesser og deltakelse i konserter og andre utøvende sammenhenger. Framføring og formidling er derfor viktige aspekter ved kjerneelementet. Ferdigheter i samspill er en kilde til felles opplevelser og erfaringer, og er viktige for opplevelse av personlig mestring. Aktiv lytting og musikalsk interaksjon i arbeid med relevant repertoar og improvisasjon danner grunnlag for å ta musikalske valg og koordinere seg i et felles lydbilde.
Tverrfaglige temaer
Folkehelse og livsmestringI musikk handler det tverrfaglige temaet folkehelse og livsmestring om å gi elevene økt forståelse av eget og andres følelsesliv, og slik legge til rette for at de kan oppleve og bidra til fellesskap. Videre handler det om å legge til rette for at elevene kan utvikle trygg identitet og kulturell tilhørighet og oppleve mestring gjennom å utøve musikk. Det legges vekt på fysisk og psykisk helse gjennom at elevene får mulighet til å tilegne seg sunne arbeidsfysiologiske vaner knyttet til utøving på fordypnings- og bruksinstrument og strategier for å håndtere nervøsitet og prestasjonspress i forberedelse til og i formidlingssituasjoner.
Grunnleggende ferdigheter
Muntlige ferdigheterMuntlige ferdigheter i musikk innebærer å tilegne seg musikk via gehør og å bruke språk og stemme i formidling. Det innebærer også å beskrive og reflektere over egne og andres musikkopplevelser og læringsprosesser med bruk av fagterminologi.
Å kunne skrive
Å kunne skrive i musikk innebærer å gjengi musikk med notasjon i musikalske arbeidsprosesser, både for å bevare og kommunisere musikalske ideer og som støtte til å formidle musikk. Det innebærer også å skrive planleggingsnotater og øvingslogg.
Å kunne lese
Å kunne lese i musikk innebærer å tilegne seg musikk via notasjon og å bruke notasjon som kilde til musikalsk interpretasjon og i formidling av musikalske uttrykk. Det innebærer også å forstå og kritisk vurdere faglig informasjon i ulike typer tekster.
Å kunne regne
Å kunne regne i musikk innebærer å oppfatte, forstå og skape musikalsk mening ut fra matematiske og logiske dimensjoner ved rytmiske og tonale parametre, og å bruke denne forståelsen i utøving.
Digitale ferdigheter
Digitale ferdigheter i musikk innebærer å bruke digitale ressurser i arbeid med øving, innstudering og formidling. Videre innebærer det å vise god digital dømmekraft når det gjelder bruk av åndsverk, og å forholde seg etisk til opphavsrett og personvern i musikalsk arbeid.
Kompetansemål og vurdering
Kompetansemål og vurdering
- øve inn, framføre og formidle musikk etter gehør og notasjon
- vise instrumentaltekniske ferdigheter i utøving på fordypnings- og bruksinstrument
- utvikle øvingsplaner og reflektere over sammenhengen mellom øving og utøvende utvikling
- bruke relevante arbeidsfysiologiske prinsipper og mentale strategier i øving, framføring og formidling
- utforske musikalske uttrykk og virkemidler i interpretasjon og improvisasjon, og reflektere over egne musikalske valg i utøvende og skapende prosesser
- samarbeide og ta aktivt ansvar i ensembler ved å gi og ta imot innspill og ved å forme felles uttrykk i utøvende og skapende prosesser
- framføre innøvd repertoar og improvisert materiale på konserter, individuelt og i ensembler
- bruke musikkteoretisk forståelse i innstudering, interpretasjon og improvisasjon på fordypningsinstrument og bruksinstrument
- bruke relevant programvare og andre digitale ressurser i arbeid med innstudering, øving og formidling
Vurderingsordning
Standpunktvurdering
Musikk: Eleven skal ha én standpunktkarakter.
Eksamen for elever
Musikk: Eleven kan trekkes ut til muntlig-praktisk eksamen. Eksamen blir utarbeidet og sensurert lokalt. Eksamen skal ha forberedelsesdel.
Eksamen for privatister
Musikk: Privatisten skal opp til muntlig-praktisk eksamen. Eksamen blir utarbeidet og sensurert lokalt. Fylkeskommunen avgjør om privatister skal få forberedelsedel ved lokalt gitt eksamen.
Musikk (Vg1)
Timer 140
Trinn Vg1
Skoler som tilbyr musikk
Skolene tar forbehold om at fag settes i gang. Programfag kan velges hvis de passer inn i timeplanen og hvis kombinasjonen av fag oppfyller kravene til vitnemål.