Vis meny
  • Kryssløp
  • Landslinjer
  • Opplæring i skole
  • Opplæring i bedrift

Intervju elektriker (Ida)

NavnIda
Alder27
FylkeSvalbard
ProgramområdeAutomatiseringsfaget i Kunnskapsløftet
NivåElektriker
Intervjuet2012

– Før jeg begynte på videregående skole, var planen min å bli politi. Jeg ville først fullføre et yrkesfaglig utdanningsprogram, for så senere å søke meg inn på politihøgskolen. Hvilket yrkesfag jeg skulle velge, var jeg ikke helt sikker på, men jeg fant ut på åpen dag at elektrofag kunne være noe for meg. Jeg ønsket også å komme fort ut i praksis etter første året på videregående, og visste derfor at å gå den yrkesfaglige veien var det riktige. Dermed endte det med at jeg begynte på elektrofag og gikk videre som lærling i automatiseringsfaget.

Etter to år i praksis tok jeg fagbrev som automatiker, og flyttet til Svalbard for å arbeide. Her fikk jeg et jobbtilbud som bjelkemontør, men da måtte jeg være utdannet elektriker. På bakgrunn av dette bestemte jeg meg for å bygge videre på utdanningen min, for dette var en jobb jeg ville ha. I og med at jeg allerede hadde fagbrev som automatiker, kunne jeg bygge på opplæringen med kun ett og et halvt år for å bli ferdigutdannet elektriker. Dette var en god sjanse for meg til å skaffe meg en bredere kompetanse på kort tid.

Hovedgrunnen til at jeg tok fagbrev som elektriker også, var fordi jeg hadde så lyst til å bo på Svalbard. Og slik ble det, nå har jeg bodd der i seks år. Jeg trives veldig godt og jobber som elektriker for et firma som har en liten avdeling på Svalbard. Ingen arbeidsdag er lik, og jeg jobber med ulike oppdrag hele tiden. Enten kan det være store prosjekter på for eksempel pumpestasjoner, kraftstasjoner eller brannstasjoner, eller mindre tjenester for privatpersoner. For det meste jobber jeg som serviceelektriker, der jeg yter tjenester til enkeltkunder.

Jeg jobber stort sett alene, noe som kan være en utfordring. Det er ofte krevende å løse problemet, og når man blir tilkalt, er det viktig for kunden at man finner feilen fort, for så å kunne reparere den. Man må tenke logisk og ta i bruk det man har lært på skolen og av andre erfaringer i praksislivet. Det er derfor viktig at man har god kompetanse som elektriker for at ting skal bli gjort på en trygg og effektiv måte, med riktig utstyr.

I tillegg til jobben driver jeg faktisk fortsatt og videreutdanner meg. Nå er målet mitt å ta en maritim eksamen og jobbe som skipselektriker. Jeg syns det er viktig at man er klar over at uansett hva man velger, er det alltid mange muligheter åpne etterpå. Man kan bygge på i alle retninger og oppnå en bredere og høyere kompetanse. For eksempel er det mulig å peile seg inn mot en ingeniørutdannelse hvis man ønsker det, etter å ha tatt fagbrev som noe innenfor elektrofag.

Elektrikerfaget er noe jeg virkelig vil anbefale hvis man er interessert i et spennende og variert arbeid der ingen hverdag er lik. Man jobber fysisk både ute og inne, og det er det jeg liker så godt med jobben min. Under opplæringen er man også mye ute i praksis, og under utplasseringstiden og som lærling må man bare utnytte mulighetene sine til å skaffe seg kontakter og bli godt kjent med arbeidsmiljøet. Dette kan gi store fordeler når man er ferdigutdannet!

Allikevel vil jeg råde alle som skal velge til å tenke selv og fokusere på hva akkurat de har lyst til. Man må tørre å gå sin egen vei og ikke bare gjøre som andre man kjenner. Det viktigste er å finne noe man liker å drive med og tror man kan trives med senere i livet. Så har man også alltid mange muligheter åpne hvis man skulle ombestemme seg. Som sagt var planen min egentlig å bli politi – i stedet har jeg nå to fagbrev, er i gang med en maritim utdanning, og jobber som elektriker.