Intervju hestefaglært og hovslager (Saara)

Navn Saara
Alder 25
Fylke Finnmark
Programområde Hestefaget og hovslagerfaget
Nivå Hestefaglært og hovslager
Intervjuet 2016
«Tenk å få betalt for å være i stallen og drive med det man brenner for»

Å jobbe med hester er ikke bare en jobb, men en livsstil, mener Saara. Hun har både fagbrev i hestefaget og i hovslagerfaget.

Hvorfor valgte du dette opplæringsløpet?
Jeg valgte Vg1 naturbruk fordi natur og dyr alltid har vært en stor del av min oppvekst. Jeg har drevet med hest hele livet, og dermed var det et enkelt valg da jeg valgte hestefaget. I løpet av læretiden ble jeg også mer interessert i hestens bein og høver. Derfor begynte jeg som lærling i hovslagerfaget etter at jeg besto fagprøven i hestefaget. Med all den erfaringen jeg hadde opparbeidet meg, hadde jeg et godt grunnlag for å vite hvordan trening, fôring og stell påvirker hestens høver.

Hvordan opplevde du opplæringen på skolen?
Det er en vinn-vinn-situasjon når man får sitte på skolebenken og lære om noe man er interessert i. Noen temaer er selvfølgelig mer spennende enn andre, men jeg satt igjen med mye ny kunnskap i løpet av skolegangen. Det var dager da jeg var ganske lei av å måke møkk, men all lærdom og erfaring er god. Hvem skulle vel tro at man kunne lære så mye om forskjellige underlagsstrø og om hestens helse ved å «rydde rommet» til hestene?

Hvordan var læretiden?
Læretiden min er noe av det beste jeg har opplevd! Jeg har fått både minner og venner for livet! Jeg var heldig som fikk være lærling sammen med en god venninne. Tenk å få betalt for å være i stallen og drive med det man brenner for!

Hva gjør du i jobben som hovslager?

Min arbeidsplass er både hjemme i min egen stall og rundt omkring i andres staller. Jeg møter mange mennesker og hestene deres, og jeg prøver så godt jeg kan å stelle pent med høvene til hestene. Alle hester er forskjellige og trenger forskjellig hovpleie. Det er aldri kjedelig å sko en en hest!

Hvilke egenskaper er viktige i dette yrket?

Det er viktig at man trives med både mennesker og dyr, for dem møter du mange av. Man må også være forberedt på at det er viktig med gode rutiner, ettersom hester skal ha hovstell med jevne mellomrom.

Hvilke råd vil du gi til ungdom som skal søke videregående opplæring?

Velg noe du er interessert i, og ikke tenk på hvor andre vil at du skal gå! Har du en lidenskap for hest og vet at dette er noe du vil drive med, kan heste- og hovslagerfaget være riktig for deg. Men husk, dette er en livsstil og ikke bare en jobb.