Vis meny
  • Cross-area specialization
  • Education at school

Intervju skuespiller (Linda)

Name Linda
Age 38
County Hordaland
Course Allmenne fag i Reform 94
Level Skuespiller
Interviewed 2009

– På datidens gymnas gikk jeg tre år på språklinja med fransk og engelsk (tilsvarer utdanningsprogram for studiespesialisering). Etter det har det gått slag i slag, jeg har virkelig gjort mye gjennom livet!

Etter gymnaset var jeg et år som au pair i Tyskland, og selv om jeg bare hadde hatt tysk på laveste nivå på gymnaset, lærte jeg kjapt mer av språket ved å være i landet og snakke med tyskere hele tiden. Senere har jeg hatt mye brukt for tysk. Du oppnår utrolig mye ved å ta til deg forskjellige språk, da forstår du mye mer av språklige retningslinjer. Jeg er så utrolig glad i å reise, så språk er noe jeg setter veldig stor pris på å kunne.

Så skulle skuespillerlysten ta overhånd. Jeg gikk på Revyskolen, Solbakken Folkehøyskole, på Skarnes et år, og her ble vi en gjeng som satte opp revyer og barnestykker sammen. Jeg ble også med og drev et teater i Moss i seks måneder hvor vi jobbet døgnet rundt med alt som hører teaterlivet til. Senere kom jeg med i pilotprosjektet «Teateriet». Vi dro blant annet på turné med oppsetninger i Oslo, Trondheim og Bergen, og ellers langs hele vestlandskysten. Dette var en utrolig god skole for meg, jeg lærte mye om hvordan man gjennomfører og legger opp til et slikt turnéliv, og ikke minst realiteten i det å være skuespiller. Etter hvert var jeg med i diverse andre prosjekter og teatergrupper og fikk rikelig med gode erfaringer.

Et halvt år var jeg musikklærer på barne- og ungdomsskolen, men jeg forsto fort at det ikke passet meg å være lærer slik skoleverket er lagt opp i dag. Det blir for mange faste rutiner. Jeg bestemte meg så for å dra på jordomreise for å gjøre noe helt annet. Da jeg kom hjem fra den store verden tok jeg meg noen år fri fra teaterlivet og jobbet i hotellbransjen en stund. Deretter flyttet jeg til Dokka, hvor jeg jobbet med nettverksmarkedsføring og salg, samt at jeg holdt kostholdskurs gjennom folkeuniversitetet. Jeg har ingen formell utdanning innenfor området kost og ernæring, men ivrer for å kunne formidle dette videre til andre.

Etter noen år sluttet jeg med alt, utenom musikk og teater. Lenge hadde jeg drømt om å gi ut en plate, og i 2005 ble drømmen virkelighet. Jeg tok også revy grunnfag ved Høyskolen i Vestfold. Ikke nok med det, to år etter tok jeg nettstudier i webdesign. Her lærte jeg meg blant annet bruken av Photoshop slik at jeg kunne lage mine egne plakater og annet salgsmateriell i forbindelse med jobben som  frilanser. Det var en virkelig god investering, det er noe jeg har hatt kjempestor bruk for i ettertid.

De siste årene har jeg vært med i flere oppsetninger. I 2007 tok jeg initiativet til å sette opp musikalen ”Which Witch” på Seim utenfor Bergen. Her hadde jeg, i tillegg til å være PR-ansvarlig, også en av hovedrollene. Andre medvirkende var Rein Alexander, Åge Sten ”Glam” Nilsen og Elisabeth Moberg for å nevne noen.

Jeg har aldri helt funnet en enkel utdanningsretning, for det er så mye som har appellert til meg. Nå har jeg en veldig sammensatt hverdag, med en stor bredde, som jeg trives enormt godt i. Jeg skapte mitt eget firma og det gjør at jeg i dag eier min egen tid, og for meg er det svært viktig. Det er en fantastisk tilværelse. Jeg liker å gi mennesker en opplevelse – om det er lærdom eller en  kulturopplevelse de føler de kan sitte igjen med, er mindre viktig, så lenge jeg har gitt dem noe.

Min anbefaling når du skal velge utdanning, er at du bør være opptatt av hva du selv har interesse for. Gjør det du føler er riktig for deg, og ikke tenk på hva som lønner seg eller hva det er gunstig å bli, økonomisk sett. Gå for all del for det som står ditt hjerte nær! Har du et mål, så når du det alltid. Det gjelder å holde motet oppe og oppsøke mennesker som kan hjelpe deg opp og frem.  Jeg er ikke noe forbilde på å ha en A4-utdanning, man kan gå flere veier – lenge. Jeg er 38 år i dag, og det i seg selv har gitt meg mye utdanning!

I skrivende stund har jeg nettopp søkt treårig utdanning på Complete Vocal Institute i Købehavn. Det er et studium som er helgebasert, noe jeg synes er veldig bra, for da kan jeg lett kombinere det med mamma- og familierollen. I tillegg bygger jeg opp et kurs- og konferansesenter sammen med min samboer på gården vår på Osterøy, utenfor Bergen. Her skal vi holde ulike kurs innen teater, musikk, kost, helse, velvære og hvordan få det livet man drømmer om – rett og slett i det å leve, og ikke bare overleve…